Étlapon szereplő allergén tájékoztató

Az ételek utáni szám jelzi az allergén és intoleranciát okozó anyagok meglétét a kész termékekben.

Az 1169/2011/EU Rendelet az alábbi allergiát és intoleranciát okozó anyagokat nevesíti. Esetükben kötelező a fogyasztó tájékoztatása:

1. Glutént tartalmazó gabonafélék
2. Rákfélék és a belőlük készült termékek
3.Tojás és a belőle készült termékek
4.Hal és a belőle készült termékek
5.Földimogyoró és a belőle készült termékek
6.Szójabab és a belőle készült termékek
7.Tej és az abból készült termékek
8.Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek
9. Zeller és a belőle készült termékek
10.Mustár és a belőle készült termékek
11. Szezámmag és a belőle készült termékek.
12.Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben;
13.Csillagfürt és a belőle készült termékek
14. Puhatestűek és a belőlük készült termékek